Monologue Art Complex by Wutopia Lab

0

The new complex in Qinhuangdao, China is dedicated to people who prefer contemplation to vanity – inside it there is a water garden, an art gallery, buildings for yoga, dance and theater

< img data-src="/wp-content/uploads/2022/08/8222e856ccb88f4c4083e3980d1f53d6.jpg" width="728" height="485" class="lazy-image__image _align-center" data-v-64ca9b5a="1" alt= "Monologue art complex by Wutopia Lab" />View of the complex from above.

The architects of Wutopia Lab designed the unusual art complex Monologue. It is located in the middle of a park in the Beidaihe district of the Chinese city of Qinhuangdao and is designed for people who strive for contemplation and freedom from the distracting bustle of modern life. ” />Monologue art complex by Wutopia Lab

The art complex “Monologue” is a multifunctional space of several buildings and a large courtyard. This allows many people to be in different parts of it at the same time, but in an artistic sense, to relax or engage in creativity one at a time.

The plan of the complex is complex and irregular – it is divided into buildings of an art gallery, a rectangular dance studio, a round yoga studio and an oval theater. But at the same time, all the buildings are located symmetrically, fitting into the overall triangular plan.

Monologue Art Complex by Wutopia LabMonologue Art Complex by Wutopia Lab

Walking through the complex is a real journey, involving different human senses. Starting from a small theater near the entrance, and a panoramic view from the art gallery, visitors enter the courtyard with a water garden and trees swaying in the wind, pass through a colorful yoga room. Then the path narrows, and the guests approach the tea room, hidden behind the wall. At the end of the track, there is a laconic dance studio. cecce18d7f317748d7238276a07cc34e.jpg” width=”728″ height=”485″ class=”lazy-image__image _align-center” data-v-64ca9b5a=”1″ alt=”The movement of visitors through the complex is designed as a visual journey, where the views change all the time .” />

“I “broken” the triangular museum complex into different monoliths, united by walls, corridors and open spaces,” says the chief architect Ting Yu about the project

Monologue Art Complex by Wutopia Lab

The theater is one of the most spectacular buildings of the Monologue complex. The architects carved a skylight above the back of the stage to allow daylight or moonlight to stream down.

Monologue Art Complex by Wutopia LabView of the auditorium and stage in the theater building.Monologue art complex by Wutopia LabPart of the exhibition space of the art gallery.

“We wanted the windows facing the outside of the courtyard and the museum to be solid, without any structural elements,” the architects say.

Monologue art complex by Wutopia LabPanoramic glazing of the walk-through galleries of the complex.

“In 2009, I visited a dance school in London designed by Herzog & De Meuron. The director politely said that there should be a lot of light during classes. The so-called beautiful landscape and colorful facade interfered with work. Therefore, we designed a dance studio in Monologue” like a translucent glass box with enough light, but with a well-balanced landscape as a background,” says Wutopia lab's chief architect.

Monologue Art Complex by Wutopia LabThe translucent walls of the dance hall let in soft, diffused light. ” width=”728″ height=”485″ class=”lazy-image__image _align-center” data-v-64ca9b5a=”1″ alt=”Monologue art complex by Wutopia Lab” />View of the dance hall.

“I gave up landscape painting after I copied Ni Zan's (1301-1374, Yuan Dynasty Chinese painter) The Six Gentlemen in my second year, realizing that I could never become a painter like him. But this motif of six trees became my obsession.So many of my architectural works include trees as a starting point.This time, due to climate restrictions, I used pine, elm, cypress, maple, oak and Chinese carcass instead of Ni Zan's traditional six types of trees, creating “six gentlemen” for the water garden of the complex” – talks about one of the key elements of the court Ting Yu.

Monologue by Wutopia LabWater garden in the backyard with Six Gentlemen.

First, the architects designed a courtyard with white stone pavement to give the entire complex a sense of weightlessness. But when the idea took shape with the composition “Six Gentlemen”, they decided to reflect the melancholy mood, creating a place for reflection. Instead of a white square, the black expanse of a water garden appeared, creating a “sea” of silence. /uploads/2022/08/ffebb0eab00226166bc717e79726f109.jpg” width=”728″ height=”485″ class=”lazy-image__image _align-center” data-v-64ca9b5a=”1″ alt=”Monologue Art Complex by Wutopia Lab ” />Water garden view.Monologue art complex by Wutopia LabView of the water garden from above.

For the round yoga building, the architects came up with gradient glazing and a hanging staircase, due to which there is a lot of light in the room.

Monologue Art Complex by Wutopia LabHanging staircase in the yoga building.

Hidden at the back of the complex is the tea room, an intimate and quiet space, a corner where one can immerse oneself in one's thoughts. The architects made a long horizontal window there at sight line height, framing the view of the Six Gentlemen.

Monologue by Wutopia LabTea room overlooking the water garden.

Leave A Reply

Your email address will not be published.