Water House in Amsterdam by BIG and Barcode Architects

0

The building appears to be floating above the surface of the water.

Water House in Amsterdam by BIG and Barcode Architects

Architects Bjarke Ingels Group (BIG) and Barcode Architects are completing the construction of the Sluishuis residential complex in Amsterdam. The building has an unusual geometric shape, raised from one corner to reveal a view of the water from the courtyard.

Amsterdam Water House by BIG and Barcode Architects

The complex is organized around a central courtyard from which all buildings can be accessed. The apartments here are designed for families of different sizes and incomes – from compact studios to two-level penthouses. Along the stepped part of the building are more expensive apartments with access to roof terraces. The apartments, located in sloping facades, offer views directly to the water – from the windows you can watch the play of the waves and the boats passing by.

Water House in Amsterdam by BIG and Barcode Architects

The basement of the house will house a sailing school, a water sports center and a restaurant with a terrace. The building is surrounded by a boat pier with a public terrace for relaxing and a floating garden. And from the path leading to the roof of the Sluishuis complex, guests and residents have an excellent view of the water landscape and the surroundings of the city.

Water House in Amsterdam by BIG and Barcode Architects

For the cladding of the complex and public areas, the architects chose materials that age beautifully and fit into the shades of the local landscape. The raw aluminum façade reflects the water and gives the building a different look through the play of light on the waves. The stepped rooftop terraces and the promenade with boat dock are made of wood.

Water House in Amsterdam by BIG and Barcode ArchitectsWater House in Amsterdam by BIG and Barcode Architects

This is one of the most environmentally friendly buildings built in recent times. Its energy efficiency ratio (EPC) is 0.00. The heating needs of the building are minimized by a combination of innovative thermal insulation, triple glazing and heat recovery from ventilation systems and showers.

The energy consumption of the building for heating, heat pumps, ventilation and lighting is fully provided by solar panels. In addition to these technical aspects, great attention was paid to landscaping and water harvesting during the construction of Sluishuis. In the courtyard of the complex and along the sozana promenade, gardens with native plant species. On the roof terraces, greenery was placed in built-in boxes.

Water House in Amsterdam by BIG and Barcode Architects

Leave A Reply

Your email address will not be published.